SHAKA FUMU

"Het was niet eens onze oorlog, maar een oorlog tussen twee vreemde legers, Oegandezen en Rwandezen." Als 12-jarige jongen zag SHAKA met eigen ogen de gruweldaden die plaatsvonden tijdens de zesdaagse oorlog in zijn geboortestad Kisangani van 5 tot 1 juni 2000. Een oorlog die uitgevochten werd tussen de Oegandese en de Rwandese strijdkrachten, maar die vele Congolese slachtoffers maakte in de stad waar de Lualaba haar naam verandert in de Congorivier. "Ik verloor familieleden in die oorlog." 

Vandaag 33 jaar oud, probeert de multidisciplinaire kunstenaar Shaka alle slachtoffers te eren met zijn kostuum "MATSHOZI 6 jours" ('6 dagen van tranen') gemaakt van poppen die hij vindt op vuilnisbelten of in de straten. "Telkens als ik ergens op straat een kapotte pop zie liggen, doet me dat denken aan wat er in Kisangani is gebeurd. Het is die oorlog die me geïnspireerd heeft om een kostuum te maken van kapotte poppen. Alles wat ik toen gezien heb, kan ik niet zomaar onopgemerkt voorbij laten gaan. Door de poppen kun je gemakkelijk de mens zien, ze staan symbool voor de slachtoffers die ik met eigen ogen heb gezien."

Net als de slachtoffers die werden vermoord, werden de poppen weggegooid toen ze kapot waren. "Ik pak ze weer op en breng ze weer tot leven, om de slachtoffers te eren en hun verhaal levend te houden." Het kostte Shaka een jaar om alle poppen te verzamelen. "Het was een zware last die eerste keer dat ik het kostuum droeg. Niet vanwege het gewicht, maar vanwege het aantal slachtoffers dat het vertegenwoordigt."