Mies Bouwman

Mies Bouwman begon haar carrière op de allereerste uitzendavond van de KRO (Katholieke Radio Omroep) op 16 oktober 1951.

Bouwman maakte naam als presentatrice van het eerste grote geldinzamelingsprogramma op de Nederlandse televisie, Open Het Dorp. Hierin werden kijkers gevraagd geld te doneren voor het goede doel, om zo een speciaal dorp voor mensen met een handicap te kunnen oprichten. Deze show in November 1962 duurde pakweg 23 uur waarbij er in totaal meer dan 12 miljoen euro werd ingezameld. Voor die tijd enorm hoge bedragen.

Hierna ontwikkelde, en presenteerde Bouwman Eén van de acht, een van de eerdere Nederlandse spelprogramams. Ook presenteerde ze tal van talkshows, evenals de Nederlandse versie van This Is Your Life, waar zij de hoofdrol speelde. 

Bouwman beëindigde haar carrière definitief in 1993 wegens gezondheidsbeperkingen, en werd geïnvesteerd hierna geridderd door Koningin Beatrix tot ridder in de Orde van Orange-Jassau. Ze verscheen later op tv voor interviews, maar nooit als presentatrice, alleen als gast.