De eerste Scheveningse Pier: Het wandelhoofd Koningin Wilhelmina

Het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, de eerste pier van Scheveningen, werd door prins Hendrik op 6 mei 1901 geopend. Deze houten constructie op een stalen onderstel lag direct achter het Kurhaus. Vanuit het hotel was een brug over de boulevard gemaakt zodat hotelgasten vanaf het terras de 372 meter lange en 8 meter brede promenade konden aflopen. In 1940 bedroeg de entreeprijs ƒ 0,15.

Op 26 maart 1943 brandde het paviljoen volledig uit. Na de brand sloopten de Duitsers de pier, vermoedelijk omdat ze bang waren dat de pier door de geallieerden gebruikt zou kunnen worden bij een zee-invasie.

Spaarnestad-fotograaf Roeland Pieter Smits maakte deze twee foto's op 3 juni 1933 vanaf het paviljoen op de pier richting het Kurhaus en het strand. Op de verkleurde enveloppe van de originele 4x5 inch glasplaat negatieven staat ''Pinkster drukte''.

Tot op de dag van vandaag is Scheveningen met Pinksteren een geliefde plek om te ''pierewaaien''. Zondagse pakken en jurken zijn inmiddels vervangen door t-shirts en slippers. Maar de persfotografen van nu zijn tijdens Pinksterdrukte nog steeds op de nieuwe pier te vinden om nog steeds hetzelfde in beeld te brengen. 

Je komt ogen te kort in deze opnames van Smits. De tafereeltjes geven een fantastisch inzicht in een Pinksterdag op 3 juni 1933. Zie de fotograferende vrouw met haar Kodak Box camera links op de pier. De enorme drukte op het strand (wel je fiets meenemen). De bootjes. De sigaretten reclames zoals die van Cocktail rechts. Onder deze reclame het Inhalatorium te Scheveningen, waar in de zeelucht diverse geneesmiddelen via verstuiving aan patiënten werden toegediend. 

Deze beelden zijn nieuw in onze collectie en vanaf vandaag te bestellen via de knop hieronder:

Het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina
Terug naar blog

Reactie plaatsen