3 Tips voor het onderhouden en schoonmaken van Museumglas

Close-up foto van een foto achter museumglas met een deel van de reflectie zichtbaar.

Veel van onze foto's worden aangeboden in een lijst met museumglas. Dit soort extra-heldere glas is anti-reflectief en blokkeert 70% van de UV straling dat op de foto's terecht komt, zo zorgt het ervoor dat de foto's langer meegaan en minder snel vervagen. Zonder deze bescherming is lichtschade bijna onvermijdelijk, zelfs TL licht bevat genoeg UV om over de jaren heen onherstelbare schade aan te richten aan foto's en kunstwerken.

Om ervoor te zorgen dat jouw kunstwerk nog langer meegaat is het dan ook van belang om het glas goed te onderhouden. Hiervoor hebben wij een aantal tips.

Gebruik een microvezel doek

 Bij het schoonmaken van kunstwerken worden vaak doekjes gebruikt, veel supermarkten bieden schoonmaakdoekjes aan, maar deze raden wij af. Er is een kans dat het stoffen bevat dat de coating op museumglas kan beschadigen. Voor de beste resultaten raden wij een microvezeldoek aan. Zorg ervoor dat deze geen stofjes of ander soort vuil bevatten voordat je ermee schoonmaakt.

Gebruik (wanneer nodig) een glasreiniger

Voor meeste viezigheid is een microvezel doek alléén al genoeg. Mocht dat niet voldoen, dan raden wij aan om een glasrijniger te gebruiken. Zorg ervoor dat deze zeep- en ammoniumvrij is. Deze kunnen het glas of soms zelfs het werk eronder beschadigen. WIj raden de Tru Vue Premium Glass Cleaner aan.

Reinigingstechniek is belangrijk

Voor de beste resultaten raden wij aan om de glasrijniger op het doek zelf te spuiten en daarna in cirkels over het glas te gaan met het doekje. Zo voorkom je dat je teveel reiniger gebruikt, en is de kans dat strepen worden achtergelaten het laagst.

Terug naar blog

Reactie plaatsen